fredag 27. september 2013

Da var høsten kommet til Stanger Gård

Da er kornet i hus, som man sier. Med god hjelp av svigerfar og et fantastisk høstvær (!) så ble denne innhøstingen meget behagelig. Og hvordan gikk det med avlingene?  Ble det et rekordår på Stanger? Nei, det gjorde det ikke. På de 5 årene jeg og Elisabeth har drevet Stanger så er dette det desidert dårligste året. Hvorfor ble det slik, da? Sommeren og høsten har jo vært enestående. Våren var veldig kald. Tælan lå dypt og lenge. Jorda kom seg ikke i skikkelig hevd og det drøyde til langt uti mai og juni før alt kornet var i bakken. Jeg har sluttet å bekymre meg så mye på hvordan det går med avlingene når været ikke spiller på lag. Jeg får ikke gjort så mye med det, men man må se fremover og gjøre tiltak som antakelig vil rette opp litt.

Vi har sådd mye høsthvete i høst. Det er det flere rundt oss som har gjort. Høsthveten har spirt opp bra og så og si 100% av dyrket areal er det planter på. Høsthveten går snart i dvale pga mindre lys og lavere temperatur. Når våren igjen kommer med lys og varme våkner denne planten igjen og spirer til. Fint å få sådd litt høsthvete. Dette er en god måte å fordele arbeidet på.

Man skal ikke klage. Vi har det bra her på Bjerget. Personlig håper jeg den nye blåkledde regjeringen forstår seg på viktigheten av et bærekraftig landbruk i dette vidstrakte landet. Man kan ikke lene seg tilbake og være avhengig av en større og større grad av mat-import. Vi skal ikke lengre tilbake enn for noen år siden hvor kugalskap brøt ut i EU og Svinesund ble en folketom plass. Men vi glemmer fort og noen få måneder senere hadde handelen over grensa tatt seg opp igjen. Jeg er ikke i mot handel over grensene, men vi må klare å ha evne og vilje til å forsyne oss selv med mat.

Vi skal være stolt av landet vårt og av norsk landbruk. Norsk mat er sunn mat og den er god og generelt kortreist.

Da skal jeg ønske Dere en god høst. Jeg holder på med et nytt kapittel....


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar