fredag 29. mars 2013

Helstekt rådyrlår...påskekos.




Gården vi bor på har en skog på ca 700 mål. Sammen med dyrket mark er gården på drøyt 1000 mål. Dette gir oss fellerett på 3 rådyr og ca 1 elg i året. Hverken jeg eller kona har noen spesiell jakt-interesse så dette overlater vi til to brødre som har stor glede av dette. Som "betaling" får vi vår del av elgkjøttet og et ferdigslaktet rådyr i året. Nam, nam!

Denne påsken ba vi våre foreldre og nære på en aldeles utsøkt påske-middag. Vi bestemte alt tilbehør, dessert og vin på forhånd. I og med at vi ble over 10 stykker rundt bordet i fin-stua måtte jeg ta opp to rådyrlår fra fryseren som lå og tinte sin tid i kjøleskapet. Beregn ca 10 timer pr kilo kjøtt i tine-tid i kjøleskap.

Slik gjorde jeg det:

Ta ut kjøttet 2 timer før steking og gni det inn med salt og pepper. Kjøttet stekes i en dyp langpanne. I denne langpanna vil kjøttsaftene samles. Sammen med denne saften bør det ligge litt gulerot, løk, hvitløk og eple. Eple tilbringer syre. Vin kan brukes som erstatter. Ovnen settes på 100 grader og låret stekes til man har en kjernetemperatur på 69 grader. Dette tar ca 5 timer med lår på ca 2,7 kilo. Sørg for at det er nok væske i panna. Tilfør 2 dl vann før steking og etterfyll ved behov. Ta en skje og hell kraften over kjøttet 3-4 ganger under stekingen. Jeg tok ut kjøttet ved ca 45 grader i ca 30 min. Hvile av kjøttet gjør det mer saftig. Under stekingen har man tid til alt annet som trengs til middagen. Jeg lagde en form med skivede poteter og tomater med salt og pepper og oliven på. Videre ble en haug med sopp stekt og lagt i en kjele sammen med crème fraiche. Dette ble soppstuingen. Rosenkål og gulerot ble lagt sammen i en kjele med vann på vent. Sausen ble litt juks og litt ordentlige greier. Viltsaus med tyttebær egner seg meget godt som en basis. Dropp den siste dl med vann. Dette skal erstattes med kraft fra stekeformen når kjøttet er ferdig.

Da er kjøttet i oven, potetene er i forma sammen med tomatene, soppstuingen er klar til oppkok og grønnsakene også. Nå tar du deg et glass vin. Og det er den vinen du serverer til maten. Vinen er en Italiener.

Kjøttet tas ut på 69 grader og pakkes inn i folie. Der skal kjøttet hvile i 1 time. I løpet av denne timen tilbereder du resten av tilbehøret.


Kraften i bunn av stekebrettet siles opp i kjelen med saus. Sausen ble super! To rådyrlår holdt til 10 stk i to runder. En sitron-terte og vanilje-is ble til dessert og til kaffen ble det servert en god whisky. 


Dette ble en meget god middag!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar