Det var en opprivende tid jeg opplevde nå. Mine foreldre skulle gå i fra hverandre. De skulle skille seg. Nå var det ingen vei tilbake. Ingen sjanse for en ny forsoning. Dette visste jeg innerst inne selv om jeg håpet på et håp. Mamma og pappa var ganske så forskjellige. Pappa kunne være veldig streng og gredde alle med den samme kammen. En urettferdig rettferdighet. Mamma var også streng men hadde litt mer tålmodighet med dynamikken mellom meg og Kent. Hun lot oss holde på litt lengre og prøvde å se om vi faktisk klarte å løse flokene selv før hun måtte gripe inn. Dette gjorde oss mer selvstendige selv om det en gang i blandt gikk litt hett for seg. Jeg syntes stemningen ble litt lettere og det føltes på dette tidspunktet godt å bare ha mamma rundt seg akkurat nå. Men jeg var selvfølgelig fortsatt glad i pappan min. Kent var litt delt i sine følelser rundt splittelsen mellom mamma og pappa og han savnet vennene sine på Jeløya og han savnet pappa mye mer enn oss andre. Jeanette var fortsatt ei lita jente og jeg er ikke helt sikker på hvor mye hun husker fra denne tiden, men noe husker hun nok sikkert.
Denne våren flyttet Nurke, jeg, Kent, mamma og Jeanette sammen med alle klæra våre, leker og LEGO og litt til, inn til mormor i Skredderveien 17 D. Der hadde hun fått kjøpt seg en nesten ny og ganske så fin leilighet. Dette var en av tre store bolig-blokker som fortsatt ligger plassert øverst i bakken på, ja, Skredderveien. 15 og 17-blokka ligger nederst med stueutsikt utover Trolldalen og Mosseskogen, mens
19-blokka ligger noe høyere på oversiden av disse, med enda bedre utsikt. Faktisk helt over til pipa på Tofte og oppover mot Gaustadtoppen og faktisk inn til Oslo, opp på hopp-bakken oppi Holmenkollen. Det er ikke bare utsikten som er bedre fra 19-blokka, men leilighetene er også en del større. Etter en tid med litt forhandlinger med banken kjøpte så mamma ut mormor som fant seg en mindre leilighet i A-oppgangen på 17-blokka. Mormor og morfar hadde også bestemt seg for å gå hver sin vei. Grunnen til dette tenker jeg ikke å dvele ved.
Jeanette og mamma delte soverom en tid og jeg og Kent måtte også dele ett frem til vi satte opp en vegg i det altfor store kjøkkenet og lagde et soverom til. Dette fikk jeg. Endelig fikk jeg mitt eget soverom. Kent og Jeanette fikk et soverom på deling og mamma fikk et for seg selv.
Jeg var nå "the new boy in town" igjen og Kambo skole var den skolen jeg måtte sokne til selv om Åvangen skole lå mye nærmere. 400 meter til Åvangen skole og over 3 kilometer til Kambo skole. Skoleveien til Kambo var en del lengre enn den jeg hadde opp til Ramberg på Jeløya og den veien syntes jeg var lang nok å gå fra før. En fin sykkel og gangsti startet i bunnen av Skredderveien og ledet oss gjennom skogen og over til skolen. Det som var litt til forskjell på denne skoleveien var at omtrent alle som gikk på Kambo skole kom fra feltet hvor jeg nå bodde og de brukte også denne veien. Det ble da til slutt en solid flokk som alltid gikk sammen til og fra skolen. Da ble det mye prat og bøll så tiden vi brukte på alle turene frem og tilbake gikk fort. Også vet jeg i dag at vi har gått av å gå litt.
Bilde tatt i 7.klasse. Det var fryktelig mye hår på denne tiden. Det gikk ikke lang tid før jeg fikk trimmet panneluggen.
Første skoledag gikk greit. Jeg gled raskt inn i klassen som var nøyaktig halvparten så stor som den jeg kom i fra på Ramberg. Dette var innmari ålreit. 23 stykker var vi 6-klasse dette året. Vi hadde ei lita og hyggelig lærerinne som tydelig klarte å holde grei kustus i klassen. Det føltes litt koselig å komme til denne lille skolen og denne lille klassen. Det som også var ålreit var at Remi, Tanja, Finn, Atle, Yvonne, Rune, Kristian og en Rune til bodde et steinkast fra der hvor jeg bodde, og vi gikk alle i samme klasse. Vi ble godt kjent både på skolen og etter skoletid. Spesielt Remi ble en meget god venn av meg. Remi er tvillingbroren til Tanja. De bodde da i øverste etasje i 19-blokka. Jepp, den med fetest utsikt. Remi var en stillferdig gutt i klassen men skue ikke hunden på hårene. Remi er nok en de mest kreative menneskene jeg noen gang har møtt. Meget nevenyttig og alltid nøyaktig i det han skal gjøre. Jeg og Remi skulle bli veldig gode venner.
Ordningen ble slik at vi skulle være hos pappa annenhver helg. Det var veldig rart å komme dit på "besøk" for en helg. Pappa var tydelig preget av situasjonen og dette kunne vi føle når vi var hos ham. Pappa gjorde så godt han kunne og vi led aldri noen nød de helgene vi var der. De helgene jeg var hos pappa hendte det at Stig var på besøk hos sin mor. Da passet vi på å være sammen og det ble nesten som det var når jeg bodde der. Men det var ikke det. Mysteriene i kjellern døde ut, vi turte ikke klatre opp i furua lengre og slenga i lønna var ikke der lengre heller. Men vi fant på mye annet rart istedenfor.
Kent begynte også på Kambo skole. Han gikk der en stund men så bestemte han seg for å flytte til pappa og bo der for en stund. Det ble faktisk et par år.
Pappa surret rundt seg sjøl en tid på Jeløya før han fikk orden på sin nye tilværelse. Han fortsatte i transportbransjen noen år til. Langturene til Mehavn i Finnmark tok på og pappa begynte gradvis å se seg om etter noe annet å gjøre. Oppi alt dette møtte han ei dame. Inger het hun. Hun bodde i 19-blokka sammen med sine to sønner. Jeg kommer tilbake til dette litt senere i min tid på Skredderåsen.
På østsiden av blokkene, videre oppover på Skredderåsen, fortsetter boligfeltet oppover åsen og helt på toppen ligger det et vanntårn som er dekket til med jord. Denne toppene er grassdekt og herfra ser man hele Moss. På den ene siden av tårnet går det en sti ned til en bratt og lang bakke som ble brukt til å lage utforløyper om vinteren. Gjerne med en stort hopp midt i bakken et sted. I bunnen av denne bakken, like til høyre, ligger Grindvold ungdomsskole. Det var denne ungdomsskolen jeg skulle begynne på til høsten. Skolen og dens gymsal er prikk lik den på Ramberg med dens gymsal. Fra Grindvold er det rundt 5 minutter på gangveier gjennom E-feltet før man er oppe ved blokkene i Skredderveien igjen. Boligfeltene i området består av rekkehus i ulike størrelser. E-feltet, Skredderåsen og Åvangen er stort. Det er flere hundre Rekkehus her, terrasseblokker og de tre blokkene jeg tilhørte. I feltets ytterkanter er det boligfelter med eneboliger. Hvis vi beveger oss fra vestsiden av 17-blokka kommer vi til en stup som danner selve Trolldalen. Derfra kan man se veien som deler Trolldalen 20 meter nedenfor. Passerer man denne veien kommer man inn i Mosseskogen. Denne skogen starter i et boligfelt like nord for Peterson og ender et sted i Kambo. Mosseskogen avgrenses mot sundet. For å komme dit måtte vi gå ned på nordsiden av 15-blokka for å krysse veien. Etter å ha krysset den kom vi inn på en sti som tok oss videre inn i skogen. Denne stien slynger seg forsiktig oppover i sørlig retning, mot den gamle fyllinga, før den dreier vestover mot en liten perle. Fra en høy klippe får man nå en fantastisk utsikt ned til Mollbekktjernet. Dette tjernet er både naturlig og litt unaturlig på en gang. I sørenden finner man en tykk jordvoll som demmer opp Mollbekk slik at det er vesentlig større enn det var fra sin opprinnelse. Dette ble gjort for å magasinere mere vann fordi tjernet ble brukt til å skjære ut isblokker i gamle dager. Dette var god butikk da. Isblokkene ble saget ut for hånd med store sager. Deretter ble de fraktet avgårde på kjelker og brukt som kjøleelementer til datidens kjøleskap som ofte var et skap med doble vegger laget av treverk. Isen fikk plass i rommet som var i mellom veggene. Der, sammen med flis, holdt isen seg veldig lenge og mat og drikke holdt seg kjølig.
Mollbekk er ganske dypt og det er fisk her. Regnbueørret og abbor. I nordenden får man tilgang til en lang halvøy som strekker seg nesten ut til midten av tjernet. Ytterst former svabergene seg til et mykt nes og like innenfor finner man flott plass til både telt og bål. Vi hadde mange turer hit til alle årstider. Stien som ledet oss til Mollbekk fører oss også ned til Lindebaugen. Stien følges av en liten bekk fra Mollbekk som renner ut i vika ved Lindebaugen. Dette området er en liten idyll i sundet mellom Jeløya og fastlandet og mellom Kambo og Moss. Viken rommer en liten strand og muligheter som telting og fortøyning av småbåter. Vi dro mye hit også på sommeren for å bade og for å fiske. På få minutter kunne man bade både i ferskvann og saltvann.
Vi trivdes nok best på halvøya i Mollbekk. Der var det så fint å bade. Ingen brennmaneter. Dessuten så var Mollbekk spennende å oppdage. I dag går det en flott tursti rundt dette tjernet, men på min tid var det bare en liten sti man kunne gå på. I Sørenden av tjernet fantes det da et stort og dødt tre som stod nakent og ruvende på en knaus. Like utenfor dette treet kunne man se omrissene av en gammel bro ned i tjernet. Historiene ville ha det til at det var en mann som hengte seg i dette treet for mange år siden. Eller var det i broa? Uansett så var det veldig spennende å gå til denne delen av Mollbekk etter at sola hadde gått ned. Det skulle jo spøke her. Da var det ekstra spennende å sove i telt senere på kvelden.
Det gikk rykter om at Mollbekk var bunnløst, det vil si at tjernet ikke hadde noen fast bunn, bare en mudderbunn man ble borte i. Noen ganger svømte vi ut dit, tok et skikkelig magadrag og dykket ned i mørkret. Ingen klarte noengang å komme til bunnen. Det var bare stummende mørke der nede. I en valgfagtime i friluftsliv tok vi med oss kanoer til Mollbekk og padlet absolutt over alle kriker og kroker dette tjernet hadde å by på. Kanoen vi satt i satte kurs for det dypeste området. Der slapp vi ut et fiskesnøre med et søkke i. Og det var jammen i meg dypt. Denne sommeren målte vi over 10 meter ned til bunnen her.
En dag satt vi på fjellet, under det døde treet, i sørenden av Mollbekk. Vi badet og hadde det flott. Brått så hørte vi en rar lyd. Noe som kunne minne om en intens knitring og summing. Det kom fra treet...
Hva i all verden kunne dette være? Så oppdaget vi det. Ut av et hull i roten av treet kom et ut en stor flyvemaur. Og så kom det en til. Og en til. Remi fant frem en pinne og stappet den opp i hullet og i løpet av sekunder så veltet det ut tusenvis av flyvemaur. Fy, det var så ekkelt! Vi tråkket for harde livet og etter noen minutter var fjellet helt tildekket av døde maur. Treet hadde en hemmelighet allikevel.
På alle mine turer hadde jeg med meg Nurke. Mamma hadde overlatt ansvaret for Nurke til meg, og hvis jeg kunne viste at jeg kunne ta vare på henne, så var hun min. Og jeg tok vare på Nurke og hun ble min.
Mamma trivdes godt nå hun også. Hun fikk virkelig orden på sakene i den nye leiligheten vår og livet kom etterhvert på skinner med de nye rutinene og de nye omgivelsene våre. Det kom en person inn i tilværelsen vår. Mamma fikk seg en kjæreste som sakte men sikkert gled inn i livet vårt og skulle være med på å forme oss i mange år fremover. Jeg velger å ikke utdype hvem denne personen var fordi han er ikke lenger i våre liv og livene våre har gått videre for mange, mange år siden. Men, han var nå der på denne tiden, og han ble en farsfigur for oss barna. Så da vet dere det.
6-klasse på Kambo hadde ikke vært på leierskole enda. De skulle på vintertur til Dombås like etter Jul. Jeg hadde jo vært på leirskole med Ramberg på Sjoa og etter en samtale mellom mamma og Kambo skole ble bestemt at jeg ikke skulle være med. Turen kostet tre tusen kroner og det var mye penger i 1985. Det ble avtalt en ordning om at jeg skulle være assistent for læreren i 2-klasse mens klassen dro på tur. Da ble det slik. Jeg hadde, på den tiden, en god tegnehånd og en gryende matte-hode. Jeg ble da "lærer" i matte og i tegning og jeg likte den uka som jeg fikk med 2-klasse. Sammen med 2-klassingene følte en 6-klassing seg ganske så stor. Kanskje min interesse for instruksjon og opplæring ble født denne uka for jeg liker å drive med slikt den dag i dag.
Denne vinteren skulle jeg få mine første slalåmski. Yepp! Jeg hoppet bukk over det svarte miniskia med skrubindinger da onkel Sverre kom på besøk fra Rena. Onkel Sverre er broren til mamma og en svært snill og hyggelig onkel som jeg har kontakt med også i dag. Onkel Sverre hadde med seg sine grå Elan slalåmski med tilhørende støvler, bukse, genser og briller. Han hadde prøvd de i Trysilbakken et par ganger og funnet ut at dette ikke var noe for ham. Onkel gav meg alt sammen i en utvidet Julegave og jeg hadde tatt et kvantesprang fra de blå miniskia. Det skulle bli mange halsbrekkende utforrenn fra 19-blokka og helt ned til veien i Trolldalen og jeg skulle på skiskole i den nyåpnede anlegget i Middagsåsen, langt oppi Våler.
- Jeg regner med at det blir et par kapitler til fra Skredderåsen. Jeg opplevde mye moro her, særlig etter at jeg begynte på ungdomsskolen og begynte å få bart og hår under armene -