onsdag 8. januar 2014

Våte dager

Godt Nytt År!

Det har regnet og blåst vel og bra i mange dager nå. Jeg kan ikke huske å ha opplevd en mer begredelig Jul, rent værmessig, enn denne på mange år. Uansett ble Julen innledet med mølje. Og hva er det? Jo, ribbekraft med hjemmelaget flatbrød oppi. Jo flere rundt bordet, jo bedre og hyggeligere blir det, og på Stanger er det mange til bords. Akevitt og øl hører med sammen med mange skåler for den tiden vi er i. Juleaften feires også i fler-familie-modus. Denne julen var min bror med sine to sønner med sammen med min mor og min stefar. Det ble riktig så koselig. Utenfor høljet regnet ned. 1. Juledag startet med en god frokost hvor sild, egg og sylte ble fortært sammen med en liten skål. Resten av denne dagen foregikk i kosebukser før dress og annet fint tøy ble tatt på før avmarsj til juleselskap hos svigers i Bjerkholt.

Romjulen kom så med mer regn og kraftig vind. Nyttårsaften ble en rolig forestilling med to familier på besøk. Da serverte vi pinnekjøtt som vi holdt på med hele dagen. Kona pyntet opp stuen til gangs slik at gjestene våre skulle føle seg velkomne. Hjemmelaget kålrotmos kan virkelig ta på å lage da dette moses for hånd. I år hadde vi kjøpt inn en stavmikser som gjorde jobben meget fort og med et godt resultat. Gjestene tok farvel etter rakettene og vi dro ned til Bjerkholt hvor svigers fremdeles hadde gjestene tilstede. Det ble livlig i stuen da vi kom inn og vi var ikke i sengs før halv fire.

Så kan man si "Godt Nytt år!"

Kalddusjen kom da Aurora oppdaget en stor vanndam på soveromsgulvet sitt. Det kom fra taket. Dette skjedde veldig brått uten forvarsel om at noe var utett. Elisabeth gikk opp på loftet og etter å ha ryddet bort gamle madrasser og annet man tar vare på i-tilfelle-man-får-bruk-for-det og der hadde en stor mengde vann samlet seg opp. Lekkasjen kom fra gradrenna langs gradsperra. Taket på huset er like gammelt som huset. Ca fra 1730, så dette måtte jo skje før eller siden. Eller? I den siste tiden har det jo ikke akkurat vært fordelaktig vær, heller. Vi fikk ryddet bort alt som var der til vi bare hadde isolasjonen synlig. Den var bløt et par steder og det var synlige tegn på at her hadde det dryppet lenge gjennom yttertaket. "Men dette skal nok la seg ordne", tenkte jeg og ringte til forsikringsselskapet vårt hvor vi svir av en god del kroner i året. Det er dyrt å forsikre en hel gård med aktiv drift. Jeg ble veldig overrasket da kvinnestemmen i andre enden kunne opplyse meg om at "Deres våningshus-forsikring dekker ikke slike hendelser". Altså; forsikringen dekker ikke vannskader forårsaket av vann som har trengt inn fra utsiden. Jeg spurte hva som skulle til for å få dekket en slik hendelse og svaret var en oppgradering til "pluss-kategorien". Selv denne hadde sine begrensninger. Omtrent som når man kjøper en meget kostbar uføre-forsikring, og selskapet reserverer seg mot de plagene du har hatt/har, og som det er høyest sannsynlighet for at du kan komme til å bli ufør av hvis du skulle bli det. Da kan man lure på hva er det man egentlig betaler for? Vel, vi har ikke pluss-forsikring og huset er for gammelt til å få det. Særlig ved vannlekkasjer.

Der sitter vi igjen med å reparere to gradrenner, fjerne mye isolasjon, legge på ny isolasjon etter at hele innertaket på rommet til Aurora er byttet. Kostnad? Har ikke peiling, men det må jo bare gjøres.

Sjekk opp forsikringene Deres! Sjekk at Dere er dekket for det Dere kan bli rammet av. Vann inn i huset er noe dritt men tross alt småting mot mye annet.

Ha en god dag!

Dan